Skip links

Frågor & Svar

Här är svar på återkommande frågor för STUDEX partners. Kontakta oss om du har andra frågor. Klicka här för frågor och svar för våra kunder.

Traditionell öronhåltagning i den mjuka örsnibben med ett teknologiskt avancerat öronhåltagningssystem är knappt kännbart. De flesta säger att de bara känner ett litet nyp. Örsnibben har bra blodcirkulation; vilket gör att, hålet läker ganska snabbt. Det betyder att kunder kan byta öronhåltagningssmycket redan efter 6 veckor. Normalt läker hålet helt efter 5 till 6 månader.

Öronhåltagning i örats brosk (helix) är den näst populäraste öronhåltagningen. Brosket är den enda kroppsvävnaden som inte har blodförsörjning. I detta område kan inte kroppen använda blod för att att transportera metabola produkter och tillföra näringsämnen utan måste istället använda diffusion. Därför tar läkningsprocessen betydligt längre. Det hypoallergena öronhåltagningssmycket kan bytas tidigast efter en läkningsperiod på 12 veckor. Det tar ca 12 månader för hålet att läka helt.

Före öronhåltagning, ska du använda STUDEX release form för att kontrollera hälsotillståndet. Till exempel ska din kund inte ha diabetes, epilepsi, hepatit, HIV, blödarsjuka, någon typ av hjärtsjukdom och känna sig yr. De ska inte heller ta blodförtunnande medicin eller vara alkolhol- eller drogpåverkade. Informera kunden om risken med öronhåltagning, t.ex. vid graviditet. Ge kunden tid att läsa igenom och signera release form.

I det flesta länder är öronhåltagning reglerat, för att t.ex. undvika smittsamma sjukdomar. Öronhåltagningsprocessen och kraven för lokalen och utrustning är definierat av dessa bestämmelser. De innefattar också desinfektion, städning och avfallshantering. STUDEX kan hjälpa dig att etablera rutiner och regler för din verksamhet så att du kan möta kraven i bestämmelserna.

I det flesta länder finns det ingen laglig lägsta ålder för öronhåltagning. Föräldrar och vårdnadshavare kan bestämma själva när det är rätt tidpunkt för öronhåltagning för deras barn. Barn under 18 ska ha ett skriftligt godkännande (release form) från förälder eller vårdnadshavare. Barn under 16 ska ha sin förälder eller vårdnadshavare närvarande vid öronhåltagningen. Vuxna ska också signera release form före öronhåltagningen.

Från ett medicinskt perspektiv spelar ålder ingen roll för öronhåltagning. German Association of Otolaryngologists (Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohren-Ärzte) uppger:

“Från ett mediciskt perspektiv spelar det ingen roll om man tar hål som barn eller vuxen. Michael Deeg från the Association of Otolaryngologists i Freiburg, Germany, förklarar, “Örsnibben är lika passande för öronhåltagning i alla ålder.” Experterna säger att upplevelsen av smärta inte är högre för barn än för vuxna. Ofta beskrivs känslan som ett litet nyp.”

Generellt ska du informera föräldrar (beroende på ålder) om öronhåltagningsprocessen, potentionella risker och vikten av bra eftervård. Ta din tid och undvik skrämmande ord.

Före öronhåltagning ska du förutom att tvätta örsnibben, även tvätta barnets händer också, eftersom de instinktivt ofta tar på örat efteråt.

Var uppmärksam på att barn ofta har svårt att sitta still under öronhåltagningsprocessen. Ett gosedjur kan hjälpa. Många verksamheter erbjuder att ta hål i båda öronen samtidigt med två anställda. Detta är inte nödvändigt med det moderna och skonsamma STUDEX System75, men kan vara något att erbjuda vid vissa tillfällen.

Visa rekommenderad eftervård efter för barnet och föräldrar. Rekommendera att öronhåltagningssmycket sitter i kontinuerligt i 6 veckor. Visa också föräldrar den rätta placeringen av bakstycket så cirkulationen runt hålet är bra för läkningen.

Efter öronhåltagningen ska du informera om rätt eftervård och sälja STUDEX eftervårdsprodukter. Regelbunden eftervård två gånger per dag är viktig för att dina kunder ska ha vackra och friska öron. Kom ihåg att ge dom eftervårdsråd för nytagna hål. Genom att följa dessa råd kan kunden enkel undvika inflammationer, infektioner och andra komplikationer.

Ja självklart. Då och då hör vi ifrån kunder att de har hört att det inte är en bra idé att ta hål i öronen på vintern. Vi vet inte vart denna myt kommer ifrån men det är inte sant. Faktum är att kyla är skönt för öron med nytagna hål.

Självklart är det bra om är lite extra försiktig när man använder mössa, sjalar och polotröja. Men det är alltid bra att tänka på det och har inget med öronhåltagningsprocessen. Risken för inflammation är inte högre under vintern.

Generellt ska öronen hållas torra mellan eftervården med eftervårdsprodukterna. Hårspray, schampo, tvål och andra produkter ska inte komma i kontakt med de nytagna hålen. Efter dusch och bad ska örat sköljas med vatten och efter det ska eftervårdsprodukten appliceras.

Under hela läkningsprocessen 6 veckor (för örsnibbarna) eller 12 veckor (för brosket) är det bra att undvika att bada. Varje öronhåltagning ger ett litet sår som ska hållas så rent och sterilt som möjligt. Pooler kan ha bakterier och klor kan torka ut och irritera huden. Även sjöar och hav kan ha bakterier. Om dina kunder ändå bestämmer sig för att bada och deras öron kommer i kontakt med vatten rekommenderar vi att de tvättar med eftervårdsprodukter efter badet. De kan också använda ett vattenfast plåster som ska tas bort direkt efter badet.

Vissa idrotter har strikta föreskrifter gällande att bära smycken. Örhängen kan generellt vara förbjudet att använda under vissa idrottsaktiviteter eller måste täckas. Era kunder måste ha koll på detta i förväg. För att undvika att hålet växer igen måste öronhåltagningssmycket sitta i hela länkningsperioden. Om det inte är möjligt rekommenderar vi att dina kunder tar hål på vinter- eller sommaruppehåll eller andra liknande perioder.

Nytagna hål eller hål som inte har läkt helt skulle växa igen om öronhåltagningssmycket tas ur. Därför ska öronhåltagningssmycket sitta i under hela läkningsperioden som är minst 6 veckor för örsnibbarna och 12 veckor för hål i broskdelen av örat. Det tar upp till 5 månader för hål i örsnibben och 12 månader i broskdelen för hålet att läka helt.

När hålet är helt läkt kan det inte växa ihop igen. Hud kommer täcka insidan av hålet för att täcka “såret” håltagningen skapar på örat. Ibland kan de se ut som att ett hål har växt igen eftersom läkta hål utsöndrar talg om man inte använder örhängen på ett tag.

Även efter den första läkningsperioden på 6 eller 12 veckor rekommenderar vi att endast använda våra allergivänliga / hypoallergena örhängen, inga hängande örhängen. Örhängena ska vara i kirugiskt stål eller andra allergivänliga / hypoallergena material som titan, guld eller sterling silver. Därför är vi glada över att kunna presentera våra populära Sensitive by STUDEX® collection allergivänliga / hypoallergena (ej öronhåltagningssmycken) örhängen till ditt vanliga sortiment.


Some of these questions and answers courtesy of the International Association of Ear Piercing Market Specialists (EPM).

Image credits
Header image: © Júnior Ferreira/Unsplash