Skip links

Frågor & Svar

Många smyckesbutiker, skönhetssalonger, apotek, och andra affärer använder våra framstående STUDEX instruments och våra sterila håltagningssmycken. Skicka namnet på din stad, ditt postnummer och land via kontaktformulär, eller ring oss på telefon +46-(0)762-47 22 18. så hjälper vi dig gärna att hitta en av våra samarbetspartners.

For STUDEX partners in countries other than Sweden, please contact our colleagues in our local offices and subsidiaries directly. Here’s a list: STUDEX in Europe and worldwide.

Nej, håltagningsspecialister som använder våra framstående STUDEX instrument kan inte använda sig av andra örhängen. Med STUDEX precisionsinstrument används sterila håltagningssmycken vid håltagningen. Vi levererar dessa håltagningssmycken i sterila förpackningar till våra samarbetspartners. Smyckena och deras bakstycken sätts in i själva instrumentet, och när STUDEX instrument används sätts håltagningssmyckena och deras bakstycken på plats samtidigt för att säkert hålla dina örhängen på plats. De nytagna hål i öronen berörs ej i onödan. Våra instrument fungerar endast med våra anpassade STUDEX håltagningssmycken. För mer information om våra håltagningssystem, se Säker håltagning.

Jämfört med några av de äldre håltagningssmyckena finns det flera fördelar med STUDEX smyckena:

  • De levereras i sterila förpackningar och hjälper dig därigenom att undvika infektioner i dina nya hål.
  • Du kan välja bland olika material.
  • Hos STUDEX är ”håltagningssmycken” inte samma sak som ”tråkiga smycken” – våra smycken är snygga. Med våran fantasiska design, blir det fint redan från början.

Om du tagit hål i örsnibbarna, ska du låta håltagningssmyckena sitta kvar i åtminstone 6 veckor. Har du tagit hål i broskdelen av örat, ska de medicinska smyckena sitta i 12 veckor. Efter 6 veckor (för örsnibbarna) och 12 veckor (för brosk) kan du ta bort håltagningssmyckena och använda andra allergifria örhängen med stift.
Använd endast örhängen med stift under de första 5 månaderna (för örsnibbarna) eller 12 månaderna (för brosket). Dessa örhängen bör vara av kirurgiskt stål eller andra allergi-anpassade material. Alla stift och ringar i kollektionerna STUDEX Sensitive eller STUDEX Select passar utmärkt för detta.
Våra pålitliga samarbetspartners hjälper dig också gärna att hitta andra högkvalitativa smycken, till exempel guldörhängen, som är bra för dina öron. För broskdelen av örat rekommenderar vi våra barbells.

Om du tar väl hand om dina nya hål i öronen så får du ut det mesta nöjet av dem. Här kan du läsa våra Skötselråd.

Kostnaden varierar naturligtvis från ställe till ställe. I smyckesbutiker, skönhetssalonger, apotek och andra butiker som använder våra framstående STUDEX instrument är priset för håltagning inkluderat i priset för håltagningssmyckena. Ett rimligt pris för professionell håltagning med sterila håltagningssmycken hos en STUDEX partner är från cirka 399.-kr per par.

Detta är en av de vanligaste frågorna vi får. Med våra framstående instrument sker håltagningen på endast ett par sekunder. De flesta säger att de bara känner ett litet stick, som ett myggbett. Med STUDEX System75, känner du knappt att du nyss fått ett par örhängen i örat, och detta system är även mycket väl anpassat till öronhåltagning på barn. Om du tittar på videon nedan kan du se att vår modell inte ens rycker till under håltagningsprocessen. Detta eftersom vårt system använder patenterad teknologi och våra partners är väl tränade för proceduren. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder bästa möjliga håltagningsupplevelse.

Det är oerhört viktigt att ta väl hand dina nya hål i öronen. Vänligen läs och följ våra skötselråd. för nytagna hål. Som förälder är det ditt ansvar att följa dessa eller hjälpa till att påminna äldre barn om hur de ska göra.

Detta är en fråga vi ofta får från föräldrar. Vi är glada att kunna ge er fakta och rekommendationer:

Detta är en svår fråga att besvara då det inte finns någon ”rätt” eller ”riktig” ålder för barn att ta hål i öronen. STUDEX med våra håltagningssystem och –smycken finns i över 70 länder på 6 kontinenter, och vi vet därför att det finns många olika synsätt. Du kommer att upptäcka att varje kultur har sitt svar på denna fråga, och att svaren skiljer sig åt. I vissa kulturer, såsom i Mexiko och Italien, är det mycket vanligt att flickor får hål i öronen redan som bebisar. I andra kulturer finns det de som anser att barn inte bör ta hål i öronen överhuvudtaget. I många länder har vi observerat att trenden lutar mot att fler och fler barn har hål i öronen, framförallt om deras föräldrar, allt som oftast deras mammor, själva bär örhängen. Generellt sett över hela världen så kan vi se att allt fler barn har hål i öronen.

Vi talar inte om för föräldrar hur de bör eller inte bör göra. Om vi blir tillfrågade rekommenderar vi att man väntar med att ta hål i barnens öron till dess att de fått sina viktigaste vaccinationer (såsom deras första DTP-vaccin). Om du är osäker, fråga din barnavårdscentral. Vi rekommenderar också att ni väntar till dess att barnet själv vill ta hål i öronen. En del barn vill ha örhängen redan vid 5 års ålder, andra vid 15 års ålder, och ytterligare några vill inte ha örhängen alls.

När du och ditt barn väl bestämmer er för att det är dags, gör er själva en tjänst och väl en butik som använder våra framstående Studex-instrument. På det sättet kan du vara säker på att få den bästa kvaliteten. STUDEX är ett ledande varumärke på världsmarknaden för öronhåltagning. För barn rekommenderar vi vårt STUDEX System75. Med denna nya, patenterade teknologi, kommer barnet knappt att märka av håltagningsproceduren. Dessutom är processen nästan ljudlös, så barnet blir inte skrämt av obehagliga ljud. Våra samarbetspartners är väl tränade för proceduren, och förutom att våra håltagningssmycken är sterila så kan du och ditt barn dessutom välja högkvalitativa material och söta smycken. För de allra minsta har vi en barnkollektionen Kids Line som har bedårande första örhängen i söta askar.

Om ditt barn kan hjälpa till att välja sina örhängen så kommer det att fokusera mer på smyckena än på själva håltagningsprocessen. Ditt ordval är också viktigt. Undvik skrämmande ord som ”skjuta hål” eller ”nål”. Säg istället någonting i stil med ”nu ska du få dina örhängen” eller ”ta hål”. Håltagningsspecialisten använder ett ”litet örhängesinstrument”. (STUDEX System75 må vara format som en pistol, men processen är mycket snällare och låter inte.) Välj en kvalitets-affär som använder STUDEX produkter. Det kan vara bra att först ta med ditt barn till butiken/salongen bara för att titta på örhängena. När du kommer tillbaka vid ett senare tillfälle för att få ta hål i öronen så kommer barnet att minnas den vänliga personalen och känna sig tryggare. Du kommer kanske ihåg detta från dina besök hos läkaren när du var barn; många barn är lite rädda för sprutor, även om det bara är ett litet stick. Om man jämför med en spruta är öronhåltagning med System75 knappt kännbart, inte ens för barn.

God eftervård efter håltagningen är extremt viktig. Som förälder är detta naturligtvis ditt ansvar. Läs och följ gärna våra skötselråd för nytagna hål. Beroende på barnets ålder, förklara för det hur man ska göra för att läkningsprocessen ska gå så snabbt som möjligt. Se alltid till att bakstycket (låset) inte sitter tätt mot örat. Det måste sitta längst ut på örhängesstiftet så att luft kan cirkulera runt hålet.

Vi får mycket positiv respons från föräldrar som valt en av STUDEX samarbetspartner för deras barns håltagning. De är inte bara nöjda med håltagningssmyckena utan även med själva håltagningsproceduren. Vi skulle uppskatta om du också ville dela med dig av din upplevelse med oss.

Du kan undvika infektion i dina öron efter håltagning om du använder sterila håltagningssmycken och rengör dina hål i öronen regelbundet. Se också till att du inte trycker bakstycket (låset) på örhänget för nära örat. De ska sitta långt ut på stiftet (STUDEX smycken har ett litet hack / skåra där) för att tillåta luftcirkulation vid hålet och därmed främja läkningsprocessen. Dessutom bör du välja håltagningssmycken av material som är hudvänliga och godkända enligt EUs och FDAs (U.S. Food & Drug Administration) standard. STUDEX håltagningssmycken packeteras i sterila förpackningar/kassetter. Dessa smycken och alla örhängen från våra kollektioner STUDEX Sensitive och STUDEX Select är hudvänliga och allergi anpassade och därför ett utmärkt val.

Om du trots detta skulle få en infektion kan du använda vår STUDEX After Piercing Lotion, en mjukgörande och vårdande produkt som du finner hos våra pålitliga Studex-partners. Vi rekommenderar att du köper en 100 ml flaska direkt när du tagit hål i öronen, eftersom du kommer att behöva använda den åtminstone 2 gånger om dagen i 6 veckor (för örsnibbarna), eller 12 veckor (för brosket).

Om du har nya hål i öronen, se till att följa skötselråd och att rengöra dina nya hål regelbundet.

Om du har helt läkta hål i öronen, det vill säga om du har burit örhängen under 5 sammanhängande månader (för hål i örsnibbarna) eller 12 månader (för hål i örats brosk) så kan du ta bort örhängena hur länge du vill, eftersom helt läkta hål i öronen inte kan växa ihop igen. Innan du använder dina örhängen igen kan du rengöra dem med STUDEX After Piercing Lotion.

Om dina hål i öronen är helt läkta men du ändå får problem när du använder nya örhängen från andra tillverkare så kan det bero på en allergisk reaktion mot det nya materialet. Om så är fallet rekommenderar vi att du tar av dig de nya örhängena och använder STUDEX After Piercing Lotion tills infektionen har försvunnit. Efter det kan du använda örhängen som du vet fungerar för dina öron. Vid ett senare tillfälle kan du om du vill testa om du verkligen är allergisk mot de nya örhängena. Om det visar sig att så är fallet, använd inte örhängena igen och se till att endast använda örhängen av material som är bra för dina öron.

Även om du haft hål i öronen under en längre tid och använder örhängen som du aldrig tidigare haft problem med kan det hända att du får en infektion i örat. Detta kan ske på grund av som du fått till exempel genom att kläder hakat i dina örhängen när du klätt på dig. Även i detta fall bör du använda STUDEX After Piercing Lotion för att ta hand om infektionen. Det kan vara bra att byta till mindre örhängen under en period, och även dessa örhängen bör rengöras med lotionen.

Mindre svullnader och/eller rodnad kan förekomma omedelbart efter håltagning, eller vid ett senare tillfälle om till exempel små sprickor i huden uppstått – detta är normalt och bör försvinna inom 48 timmar om du följer våra skötselråd.
Om oförklarlig smärta, svullnad eller rodnad uppstår, kontakta omedelbart sjukvård för att få råd.
Om du får problem med ditt hål i örats brosk var extra försiktig! Om du missköter denna och inte följer våra skötselråd alternativt inte söker medicinsk rådgivning om komplikationer uppstår kan resultera i permanent ärrbildning i brosket. Tveka inte i dessa fall – du kommer att vara glad och lättad att du sökt läkarhjälp i tid.

Nytagna och oläkta hål skulle läka igen, om örhängena togs bort. Därför bör håltagningssmyckena bäras oavbrutet i 6 veckor (för örsnibbarna) och 12 veckor (för brosket).
Det kan ta upp till 5 månader (för örsnibbarna) och 12 månader (för brosket) för hålen att läka. Under denna period bör du använda örhängen med stift, inte ringar eller hängen. De örhängen du använder bör vara tillverkade av kirugiskt stål eller andra allergianpassade material. För broskdelen av örat rekommenderar vi barbells.

När dina hål i öronen är helt läkta, kan de däremot inte växa igen. Insidan av hålet kommer att vara hudtäckt, vilket förseglar ”såret” som håltagningen skapat. Ibland kan det se ut som om det läkta hålet har vuxit igen om du inte använt örhängen på ett tag, eftersom huden vid hålet ofta utsöndrar talg. Detta är en tjock vit utsöndring som är helt normal.

De salonger som använder STUDEX system erbjuder väl tränade specialiser i en behaglig miljö. Med våra öronhåltagningssystem görs hål i öronen med specialdesignade håltagningssmycken, som kan bäras varje dag. Under håltagningsproceduren placeras både håltagningssmycket och låset optimalt och samtidigt. Örat vidrörs inte mer än nödvändigt. Hela proceduren är skonsam, snabb, säker och helt hygienisk. Varken det sterila smycket eller det sterila låset berörs av håltagningsspecialisten. Dessutom vidrör själva instrumentet aldrig ditt öra.

Läs gärna vår detaljerade Hur går professionell öronhåltagning till? – 12 steg med STUDEX System75.

Ja, självklart! Ibland får vi höra att våra kunder blivit tillsagda att man inte bör ta hål i öronen under vintern. Vi vet inte varifrån detta rykte kommer, men det är långt ifrån sant. Faktum är att man kan ta hål i öronen under alla årstider och vinterkylan kan till och med vara skön för öronen när man har nytagna hål.

Det är såklart bra att vara lite försiktig när man bär mössor, halsdukar eller polokragar, som vi påpekar i våra vintertips. Men detta gäller närhelst du använder örhängen (i synnerhet hängande örhängen) och har ingenting att göra med själva håltagningen. Risken för inflammation är definitivt inte högre under vintern.

Under hela läkningsprocessen 6 veckor (för örsnibbarna) eller 12 veckor (för brosket) är det bra att undvika att bada. Varje öronhåltagning ger ett litet sår som ska hållas så rent och sterilt som möjligt. Pooler kan ha bakterier och klor kan torka ut och irritera huden. Även sjöar och hav kan ha bakterier.

Om du bestämmer dig för att bada ändå så rekommenderar vi att du tvättar med Studex After Piercing Lotion eller Studex Piercing Care Gel efter. Du kan också använda ett vattenfast plåster. Kom ihåg att tvätta dina händer noggrant först. Här finns mer information tips för sommaren.

Ja, om du är under 18 år, behöver du dina föräldrar eller vårdnadshavares godkännande.

Image credits
Header image: © Brooke Cagle/Unsplash; earrings: © STUDEX of Europe GmbH