Skip links

Mors dag: Pärlor och diamanter

Söker du fina presenter till mors dag? Om du funderar på smycken rekommenderar jag att du väljer något klassiskt för mors dag, som till exempel pärlor och diamanter. Även om vi inte håller med Marilyn Monroe att ”diamonds are a girl’s best friend”, så är de definitivt något alldeles extra. Och samma sak gäller för pärlor.

Mother's Day Earrings

Diamanter är kol som kristalliserats under jorden på mellan 130 och 300 kilometers djup, under väldigt högt tryck och höga temperaturer. Under 2011 var de största rådiamantproducenterna Ryssland, Botswana, Republiken Kongo, Kanada, Angola, Zimbabwe, Australien och Sydafrika. De flesta gem-grade diamanter som används till smycken är färglösa eller vita. Dessutom finns det gem diamonds i ”fancy colours”. Dessa färger är ”fancy” gul, brun, rosa, blå eller grön. Diamanter får sin lyster och glans genom slipningen. Det är det hårdaste naturliga material vi känner till. Diamanter vägs i metriska karat, där ett karat väger 0,2 gram.

Diamanten är en exklusiv symbol för långt liv och tidlöshet. Det är just det som gör dem till den perfekta mors dags-gåvan. Det finns nog inte något material som är så omsjunget som diamanter. År 1971 sjöng till exempel Shirley Bassey James Bond-temat, ”Diamonds Are Forever”; och 1953 gjorde Marilyn Monroe succé med ”Diamonds Are a Girl’s Best Friend”. År 1975 gjorde Pink Floyd ”Shine On You Crazy Diamond” som en hyllning till deras förre bandmedlem Keith ”Syd” Barrett. Och med låten ”Diamonds” toppade Rihanna listorna i ett antal länder under 2012/2013.

Mother's Day Earrings
Mother's Day diamond earrings

STUDEX System75 erbjuder tre öronhåltagningssmycken med diamanter. Dessa smycken har en fyrklosinfattning av 14K (585) rött guld. Den runda briljantslipningen tillverkas i 0,03 karat, 0,05 karat, eller 0,08 karat per örhänge. De har en diameter på 2 mm, 2,4 mm eller 2,8 mm. Ungefärligt försäljningspris ligger mellan 109 och 289 euro. Dessa exklusiva smycken ger en särskild lyster till dina örsnibbar och är precis lika fina ensamma och som komplement till ett annat örhänge.

Pärlor har även de under många år varit populära i flera kulturer och användes förr som begravningsgåvor. Äkta pärlor är naturprodukter som uppstår utan människans inblandning, medan odlade pärlor tillverkas genom att främmande objekt tillsätts till musslans skal. Majoriteten av de pärlor som används till smycken idag är odlade pärlor.

STUDEX System75 erbjuder flera olika öronhåltagningssmycken med odlade pärlor. Med undantag för ett av örhängena i 14K (585) rött guld så är alla pärlsmycken tillverkade av allergivänligt guldpläterat kirurgiskt stål. De har en bezel- eller fyrklosinfattning, alternativt i en design med dold infattning, och diametern varierar mellan 2 och 5 mm. Det ungefärliga försäljningspriset ligger runt 18 euro per par, eller 59 euro för modellen av 14K. Dessa örhängen finns tillgängliga hos våra STUDEX samarbetspartners.

Mother's Day earrings – pear earrings
Mother's Day earrings – pearl earrings

Kollektionen Sensitive by STUDEX, som är ett bra alternativ för alla med hål i öronen, erbjuder örhängen med syntetiska pärlor vars diameter varierar mellan 3 och 10 mm. Även dessa är tillverkade av allergivänligt guldpläterat kirurgiskt stål. Dessa pärlor finns tillgängliga hos STUDEX samarbetspartner.

Något som är särskilt fint på mors dag är om mor och dotter kan skaffa matchande örhängen, små ädelstenar eller pärlor för små barn och större stenar och pärlor för mamma.

På vårt Pinterest board “Mother’s Day: Diamonds and Pearls” hittar du fler vackra smycken med diamanter och pärlor, samt fler förslag på presenter som barn och mödrar kan tillverka tillsammans.

Vi önskar er en riktigt härlig mors dag! Fira ordentigt och – som Rihanna sjunger – shine on like a diamond.

Image credits
Header image: © Fezbot2000/Unsplash; flower: © Floydine/Fotolia; other images: © STUDEX of Europe GmbH